Huiswerk­oefeningen voor rug en nek

Heeft u rug- of nekklachten of wilt u deze juist voorkomen? Onderstaande oefeningen zijn zorgvuldig geselecteerd door onze sportarts en zijn bedoeld ter ondersteuning tijdens behandelingen of ter voorkoming van (terugkerende) rug- of nekpijn. Herhaal tot u voelt dat het bewegen makkelijker gaat en adem rustig met de beweging mee. Neem rust wanneer u vermoeidheid voelt en vermijd pijn.

“Na een aantal jaren forse rug en heup klachten (bijna niet kunnen lopen en erge pijn) ben ik bij Rugtherapie Degen in Joure terecht gekomen. Hiervoor ben ik onder behandeling geweest bij een orthomanuele therapeut, waar ook verbetering optrad maar de pijn was toen nog niet weg. De OriGENE therapie heeft mij fantastisch geholpen. Al na 6 behandelingen pijn vrij en ik kan weer lopen. Ik ben erg enthousiast over deze behandeling.”  Bron: Zorgkaart Nederland.

Klik hier voor meer ervaringen.

Huiswerk­oefeningen voor rug en nek

OriGENE rugoefening 1: kat en hond
Deze oefening helpt bij het versoepelen van de rug.

OriGENE rugoefening 2: de wokkel
Bij deze oefening rek je de schuine buikspieren en de lage rug.

OriGENE rugoefening 3: de liggende zit
Met deze oefening ontspan en rek je de lage rugspieren en de bilspieren.

OriGENE rugoefening 4: de catwalk
Met deze oefening versoepel je de onderrug en heupen en versterk je de schuine buikspieren.

OriGENE nekoefening 5: de chintuck
Deze oefening versterkt de stabiliteit en ontspant de nek.

OriGENE nekoefening 6: opendraaien
Deze oefening helpt bij het versoepelen van de nek- en schouderspieren.

Meer hulp bij uw rug- en/of nekklachten

Heeft u rugklachten en wilt u een effectieve behandeling? Wilt u weten of de OriGENE-methode ook voor u geschikt is? Kijk hier of u ervoor in aanmerking komt. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op met de OriGENE-fysiotherapeut bij u in de buurt. Kijk voor een overzicht van therapeuten bij behandellocaties.

Abonneer op ons kanaal zodat u makkelijk de lijst met oefeningen terug kunt vinden wanneer u ze weer nodig heeft.

Disclaimer: De oefeningen op deze website moeten gezien worden als algemene richtlijnen die gelden bij niet-ernstige, veelvoorkomende rug- en nekklachten en zijn niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van zorg verlenende professionals , zoals (huis)artsen, medisch specialisten of fysiotherapeuten. De oefeningen kunnen gezien worden als ondersteuning tijdens behandelingen of ter voorkoming van (terugkerende) klachten. Bij acute medische klachten en bij het verergeren van klachten of symptomen dient u contact op te nemen met uw behandelaar. Omdat ook bij de minder ernstige klachten complicaties kunnen voorkomen, is het van belang dat u bij twijfel en aanhoudende of toenemende klachten medisch professionele hulp inroept. Het gebruik of (doen) toepassen van informatie van OriGENE door bezoekers is volledig de eigen verantwoordelijkheid en het risico van de gebruiker. OriGENE en diens behandelaren sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van de oefeningen.
0031 (0)6 33879170