Onderzoek

Wetenschap en OriGENE-onderzoek

De afgelopen jaren heeft de OriGENE rugtherapie zich klinisch bewezen. Daarnaast doen we uiteraard ook aan wetenschap. In 2012 is wetenschappelijk onderzoek afgerond naar de effecten van de OriGENE-behandeling bij mensen met chronische rugklachten (gemiddelde klachtenduur ruim 7 jaar). Het onderzoek is uitgevoerd door de Afdeling Radiologie van het St. Antonius Ziekenhuis in samenwerking met OriGENE-licentiehouder MTG-Fysiotherapie, beide te Nieuwegein. De effect-uitkomsten van dit onderzoek zijn opvallend en gaan ver uit boven de voor oefentherapie bekende klinische effecten van maximaal 10% verbetering. In december 2012 verscheen de officiële publicatie van het onderzoek in het gezaghebbende tijdschrift SPINE onder de titel: The effects of dynamic isolated lumbar extensor training on lumbar multifidus functional cross-sectional area and functional status of patients with chronic non-specific low back pain. Lees hier meer over het SPINE artikel en andere onderzoeken.

Wetenschap en evidence-based zorg

OriGENE wil met haar rugtherapie een bijdrage leveren aan evidence-based zorg binnen de fysiotherapie. Praktijkervaringen van 234 manueel- en fysiotherapeuten die in ruim 100 vestigingen in Nederland en Duitsland zijn richtinggevend voor dit wetenschappelijk onderzoek. Door de eenduidig geprotocolleerde OriGENE-werkwijze en het gebruik van gevalideerde meetinstrumenten voor het monitoren van patiënten worden waardevolle en voor onderzoek geschikte databases opgebouwd.

Recente systematische reviews van wetenschappelijke publicaties laten zien dat bij aspecifieke rugklachten een active recovery benadering met oefentherapie (kosten-) effectiever is dan reguliere fysiotherapie. Uit deze reviews blijkt dat bij patiënten met chronische rugklachten de effecten meestal slechts kortdurend en klein zijn. Er worden verbeteringen gemeld van maximaal 10%, terwijl  15-20% als klinisch relevant wordt beschouwd. De praktijk- en onderzoek laten echter zien dat de OriGENE-rugtherapie aanzienlijk beter scoort dan bovenstaande percentages. Ook bij mensen met jarenlange chronische rugklachten die al van alles hadden geprobeerd.

OriGENE werd geïntroduceerd in 2005, wordt thans in Nederland gebruikt door circa 325 fysio-en manueel therapeuten en heeft zich inmiddels bij vele tienduizenden patiënten in de praktijk bewezen. Daarnaast initiëren en ondersteunen we ook wetenschappelijk onderzoek. Hieronder treft u ter verdere informatie diverse onderzoeksresultaten aan, alsmede publicaties over OriGENE die verschenen in gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals SPINE (peer reviewed) en The Journal of Sportsmedicine and Physicalfitness.

Onderzoek
0031 (0)6 33879170