Bechterew. De oorzaak, symptomen en behandeling.

De ziekte van Bechterew is een reumatische ontstekingsziekte, die zich met name uit in de wervelkolom. Mensen krijgen door de ontsteking beschadigingen aan de wervelkolom  en het bekken. Pijn en stijfheid in de rug zijn veel voorkomende klachten (de wervelkolom kan uiteindelijk zelfs verstijven in een voorovergebogen houding). De klachten zijn het ergst in de vroege ochtend.  Deze ochtendstijfheid kan een paar uur duren. Men kan ook pijn op de borst hebben, klagen over vermoeidheid en het gevoel hebben niet goed te kunnen doorademen. Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij de ziekte van Bechterew. De klachten zijn niet altijd even nadrukkelijk aanwezig: er zijn wisselende perioden waarin de ziekte meer of minder actief is. Beweging vermindert de klachten: het is dus belangrijk dat patiënten met de ziekte van Bechterew in beweging blijven. 

Wat is de oorzaak van Bechterew?

De oorzaak van de aandoening is onduidelijk. Wetenschappers weten dat een erfelijke factor, het zogeheten ‘HLA-B 27 antigen’ (een groep van witte bloedcellen) een rol speelt. Waarom de ene persoon Bechterew  krijgt en de andere niet, is nog een raadsel. De ziekte van Bechterew wordt vaak laat herkend, meestal pas als er op röntgenfoto’s al een verstijving van de wervelkolom te zien is. Dan hebben veel patiënten al jarenlang pijn en stijfheidsklachten in de rug. De prognose van deze ziekte is betrekkelijk gunstig. De ziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten te beperken.

Wat zijn de klachten van Bechterew?

De klachten welke men ervaart bij Bechterew verschillen van periode tot periode. Onderstaande symptomen zijn het meest kenmerkend:

  • stijfheid (langzaamaan wordt de ruggengraat steeds stijver)
  • rugpijn
  • pijn in de bilstreek en/of bekken
  • vermoeidheid

Bechterew en de OriGENE behandeling

OriGENE behandeling kan zeer effectief zijn bij Bechterew.  Buiten de acute fase van de ziekte  kan de OriGENE therapie ingezet worden. De behandeling zorgt ervoor dat men de rug effectief blijft bewegen in de extensierichting, waardoor het verstijven en het kromtrekken van de rug kan worden verminderd en de strekspieren van de rug sterk blijven. Tijdens de OriGENE behandeling traint u de rug, daar waar het nodig is. Hierdoor verbetert de spierkracht, coördinatie en de mobiliteit.

 

Waar u de OriGENE- behandellocaties kunt vinden

U kunt de OriGENE behandeling volgen op circa 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland. De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw OriGENE fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten OriGENE als een heel veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.

Vind hier uw behandellocatie en volg de OriGENE therapie.

0031 (0)6 33879170