Hernia. Oorzaak, gevolg en behandeling.

Hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Meestal ervaart iemand pijn in de onderrug. De hernia van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken, waardoor er uitstralende pijn in een arm (bij een nekhernia) of in een been kan ontstaan. Deze pijn kan samen gaan met kramp in de spieren. Het gevolg daarvan is dat de normale kromming van de wervelkolom verandert. U zult merken dat u wat voorovergebogen kunt gaan staan, of naar links of naar rechts gaat hellen, om zodoende minder pijn te ervaren.

Hernia. Oorzaak, gevolg en behandeling.

Hernia. Wat is de oorzaak.

  • een aangeboren (genetisch bepaalde) zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf (discus), dit is in meer dan 50% van de gevallen de oorzaak van een hernia;
  • zware (rug)belastende werkzaamheden;
  • een plotselinge draaibeweging van de romp;
  • vertillen en/of verschuiven;
  • gebrek aan beweging en langdurig zitten;
  • een slechte spierconditie.

 

Wat zijn de klachten van een hernia?

Meestal is sprake van pijn in de onderrug die via de bil kan uitstralen naar één been. De pijn kan soms zelfs uitstralen tot in de voet. Er kan sprake zijn van krachtverlies en een ‘doof’ gevoel in het been. Bij een sterke beklemming van de zenuw kan het leiden tot plasproblemen, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. De intensiteit van de pijn kan wisselend zijn: soms voelt u bij een hernia nauwelijks of geen pijn, maar er kunnen ook perioden zijn dat de pijn zo hevig is, dat uw dagelijkse werkzaamheden worden belemmerd.

 

Hernia en de OriGENE behandeling

De OriGENE oefentherapie kan bij hernia klachten worden toegepast, mits het geen verergering van de klachten geeft. De OriGENE behandeling zal de spierkracht, mobiliteit en de juiste stand van de rug bevorderen. Doordat de rugspieren sterker worden, kunnen klachten t.g.v. de hernia verminderen. Ook kan de uitstulping van de tussenwervelschijf verminderen of weggaan, waardoor de klachten sterk verminderen en soms helemaal verdwijnen. Door de OriGENE therapie kan de patiënt goed aanvoelen welke houding juist is en leren de juiste spieren aan te spannen.  Ook in geval van revalidatie na een operatie kan de Origene-rugtherapie goed werken.

 

Hernia : Waar kunt u de Origene- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op circa 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland.  De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw Origene-fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat ook herniapatiënten Origene als een veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.
Vind hier uw behandellocatie en volg de Origene therapie.

0031 (0)6 33879170