OriGENE1

De OriGENE behandeling voor lage rugklachten (OriGENE1) vindt plaats op een speciaal fysiotherapeutisch behandeltoestel, dat in in de jaren 2001-2004 in Nederland werd ontwikkeld onder leiding van sportarts Frank Bertina. De productie van het toestel vindt met oer-Hollands vakmanschap plaats in Rotterdam. Hieronder vindt u meer details over de OriGENE1.

OriGENE1

De OriGENE1 : het behandeltoestel

Het behandeltoestel lijkt op een fitnessapparaat, maar is dat beslist niet. Het is een typisch voorbeeld van simplexity; schijnbare eenvoud. Het gaat om de diverse bijzondere en vernuftige details van het toestel. Tijdens de behandeling op het toestel wordt het onderlichaam gefixeerd. Benen en bekken bewegen dus niet mee. Op deze manier wordt alleen de strekbeweging van de rug getraind. Op een aantal manieren kan de belasting tijdens de behandeling bovendien worden aangepast door de fysiotherapeut aan uw individuele mogelijkheden en beperkingen. De behandeling is dus maatwerk, waarbij de therapeut gebruik kan maken van 8 verschillende instellingsvariabelen, die alle op elkaar inwerken. Geen enkel ander behandeltoestel heeft die mogelijkheid.

Het toestel combineert hiervoor twee belangrijke eigenschappen:

    1. De strekbeweging van de onderrug wordt volledig geïsoleerd door bijbewegingen van benen, heupen en bekken onmogelijk te maken. Compensatie is daardoor niet mogelijk.
    2. De aard van de trainingsbelasting, die het toestel oplegt, kan volledig worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Met andere woorden: de patiënt beweegt en traint zijn of haar rug over het gehele bewegingstraject (ROM)  met een optimale, aan zijn of haar individuele situatie aangepaste weerstand. Het toestel maakt aldus een isotonische belasting (een gelijkmatige spanning van de betrokken spieren) mogelijk over de hele ROM.

Korte behandeltijd

Behandeling met behulp van het toestel vraagt weinig tijd: na intake en diagnose, slechts éénmaal per week en circa 20 minuten per behandeling. Bij chronische klachten is een eerste behandelcyclus van circa tien weken nodig. Daarna kan de frequentie in overleg met uw therapeut worden teruggebracht. Bij overige klachten is het uiteindelijke aantal behandelingen en de looptijd van de behandeling afhankelijk van de klacht. Is de rug optimaal hersteld, dan is niet meer dan één behandeling per één à twee maanden nodig. Soms kan zelfs worden volstaan met één à twee behandelingen per jaar.

Meer informatie

Wilt u weten of de methode ook voor u geschikt is? Kijk bij wie komt in aanmerking? Een afspraak met een OriGENE-behandelaar is zo gemaakt. Kijk voor een overzicht van therapeuten bij behandellocaties.

0031 (0)6 33879170