OriGENE2

De bestaande OriGENE1 richt zich op de behandeling van (chronische) lage rugklachten. Dit behandeltoestel wordt inmiddels in Nederland bij circa 100 fysiotherapie praktijken gebruikt. De OriGENE2 gaat een stap verder en maakt in 1 toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Zowel integraal, als ook voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek. Het werd in de jaren 2014 – 2017 in Nederland ontwikkeld, eveneens onder leiding van sportarts Frank Bertina. De behandeling wordt onder 1 op 1 begeleiding en toezicht van uw fysiotherapeut uitgevoerd op het OriGENE-behandeltoestel. Bekijk de video voor een verdere toelichting. 

OriGENE2

Van OriGENE1 naar OriGENE2, de behandeling van rug- en nekklachten

De achterliggende ideeën bij de ontwikkeling van de OriGENE2 zijn:

  1. dat er op het gebied van hoge rug en nekklachten slechts weinig behandelmogelijkheden zijn
  2. dat je de onderrug nog beter kunt oefenen/behandelen door ook de bovenkant van de wervelkolom mee te nemen,
  3. dat je nekklachten beter kunt behandelen door ook de onderste deel van de wervelkolom mee te nemen. Hiermee beogen we dat de integrale aansturing van alle spieren rond de wervelkolom beter verloopt. Geïsoleerd trainen van alleen de nek is ook mogelijk, doch biedt dit voordeel niet.

De OriGENE2 maakt daarmee in 1 toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Zowel integraal, als ook voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek.

De techniek en eigenschappen

Met behulp van dit nieuwe toestel kunt u een optimale functionele beweging met de gehele rug maken. Het toestel combineert hiervoor drie belangrijke eigenschappen:

  1. De strekbeweging van de rug wordt (net als in de OriGENE1) volledig geïsoleerd door bijbewegingen van benen, heupen en bekken onmogelijk te maken. U kunt daardoor niet gaan compenseren.
  2. Parallel aan de belasting op de onderrug via de schouderrol vindt nu een hiervan onafhankelijke belasting plaats van de bovenkant van de wervelkolom. Hiertoe wordt een aparte steun tegen het achterhoofd geplaatst, waarmee men via een tweede as over hetzelfde draaipunt een aparte gewichtsstapel kan optillen.
  3. De aard van de trainingsbelasting, die het toestel nu over de gehele wervelkolom oplegt, kan volledig worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Dit realiseert de fysiotherapeut door gebruik te maken van maar liefst 11 verschillende instellingvariabelen op het toestel, die alle op elkaar inwerken. Met andere woorden: u beweegt en traint de hele rug en/of nek over het gehele bewegingstraject met een optimale, aan uw individuele situatie aangepaste weerstand. Het toestel maakt aldus een isotonische belasting (een gelijkmatige spanning van de betrokken spieren) mogelijk over de hele Range of Motion, over de gehele wervelkolom.

Geen enkel ander behandeltoestel kent deze mogelijkheden. Op deze uitvinding is dan ook een Europees Patent verleend.

Ook voor nek- en hoge rugklachten

Het nieuwe toestel is circa anderhalf jaar op 2 locaties in de praktijk getest, met goede resultaten. Het merendeel van onze rugpatiënten ervaart de gecombineerde oefening als compleet, veilig en logisch. Voor mensen met nek- en (hoog) thoracale klachten biedt dit toestel nieuwe mogelijkheden. Een nieuwe doelgroep derhalve, want tot op heden waren de behandelopties voor de hoge rug en nek zeer beperkt.

Ervaringen met de OriGENE2. In gesprek met Edwin Glerum Msc (fysio- en manueeltherapeut) en Sebastiaan de Lange (fysiotherapeut) van Reva Centre Heiloo. Bekijk hier de video. 

Voor mensen met lage rugklachten, waarbij de bewegingsbeperking overheerst en er geen problemen hoger in de wervelkom zijn, blijft de OriGENE1 door de eenvoudiger beweging soms de efficiëntere oplossing. Daarom is het voor de behandelend fysiotherapeut mogelijk om in een handomdraai de OriGENE2 terug te toveren naar een OriGENE1.

Waar

Kijk bij behandellocaties om te zien waar de OriGENE2 beschikbaar is. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben kunt u ze hier stellen.

0031 (0)6 33879170