Overgewicht en rugklachten

Bij elke 10 kg overgewicht komt er een extra druk van circa 40 kg  te staan op de rug en de tussenwervelschijven.  Extra kilo’s vergroten dus de kans om rugklachten te ontwikkelen. Om te beginnen belemmert overgewicht de dagelijkse handelingen, waardoor er minder bewogen wordt. Door onvoldoende te bewegen, worden de spieren zwakker. Sterke spieren beschermen en ontlasten de rug wat het risico op rugklachten vermindert. Daarnaast zorgt het extra gewicht ook voor een zwaardere belasting en voor een grotere ongelijke druk in de wervelkolom. Het kan zelfs de verschuiving van wervels veroorzaken. Ook de tussenwervelschijven of discussen (beschermkussentjes tussen de wervels) worden zwaarder belast door de verticale druk die toeneemt. Mogelijke gevolgen; pijn in de onderrug, spit en hernia’s.

Veranderen van levensstijl is zeker verstandig Bij overgewicht ontstaan de rugklachten meestal niet ineens, maar ontwikkelen ze zich in de loop van de jaren. Zolang het lichaam nog fit en jong is, wordt de wervelkolom beperkt belast. Maar bij het ouder worden verzwakken de spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven. Daarnaast is lichaamsbeweging essentieel om rugklachten te voorkomen. Een goede combinatie van dieet en sport kan preventief werken, maar ook curatief (genezend). Spierversterkende oefeningen kunnen de rug ook beter beschermen.

Heeft u nek- of rugklachten en wilt u een afspraak maken bij een OriGENE-praktijk? Neem dan contact op met een behandelaar bij u in de buurt.

Overgewicht en rugklachten
0031 (0)6 33879170