Reuma. Wat zijn de oorzaken, klachten en behandeling?

Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Je krijgt klachten aan gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er honderden mensen bij. Ruim 2 miljoen mensen leiden aan de gevolgen van reuma met pijn, stijfheid en vermoeidheidsklachten. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen, maar (nog) niet te genezen.  

Reuma: wat zijn de oorzaken

Er zijn veel verschillende vormen van reuma. Ieder vorm heeft  zijn eigen oorzaak en meestal is de oorzaak onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende zaken een rol. Reuma is daardoor nog niet te genezen. De meeste reumatische aandoeningen geven langdurig klachten en zijn dan ook ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen klachten wel verminderen.

 

Welke soorten reuma zijn er?

Grofweg zijn de verschillende soorten van reuma te onderscheiden in:

  1. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  2. artrose
  3. jicht
  4. osteoporose
  5. weke delen-reuma

Ad 1
Hierbij ziet het immuunsysteem gezonde cellen als kwade indringers en valt je eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan. Vormen zijn: reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (Ax-SpA, waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE (systemische lupus erythematodes). Een paar honderdduizend mensen in Nederland leiden aan chronische ontstekingsreuma. Chronisch wil zeggen dat je aandoening langer dan 3 maanden duurt en niet (volledig) te genezen is.

Ad 2
Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van je gewrichten. Soms wordt artrose wel ‘slijtage’ genoemd. Maar dat is niet het geval, het is een aandoening van het hele gewricht. Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen. Bij artrose wordt het kraakbeen  dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan vervormen. Ook bij artrose kunnen ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie.
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben meer dan een  miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten.

Ad 3
Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling niet goed verloopt. Daardoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in gewrichten. Dit kan leiden tot plotselinge, pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen. Zo’n aanval kan eenmalig zijn, maar kan ook vaker terugkomen. In Nederland zijn er  circa 400.000 mensen met jicht.

Ad 4
Bij osteoporose neemt de massa van het bot af. Het wordt ook wel botontkalking genoemd. Naast afname van de sterkte van het bot verandert ook de structuur van het bot, waardoor de sterkte van het bot nog meer afneemt. Door het zwakkere bot ontstaan makkelijk botbreuken. Osteoporose komt veel voor.

Ad 5
Dit zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm van weke delen-reuma, waarbij pijn in bindweefsel en spieren optreedt. Het is onbekend hoeveel mensen met weke delen-reuma er in Nederland zijn.

 

Wat zijn de klachten van reuma?

De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Bij gewrichtsontstekingen  worden je gewrichten dik en warm. Door de klachten is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma verloopt vaak grillig: de ene dag gaat het goed, de andere dag niet.

 

 Reuma en OriGENE behandeling

In het niet acute stadium van de ziekte is reuma met OriGENE therapie goed te behandelen, mits het geen verergering van de klachten geeft. De OriGENE training zal met name  de rug en nek trainen en daar de spierkracht, mobiliteit en de juiste stand van de rug bevorderen. Doordat de rug spieren sterker worden kunnen klachten  t.g.v. reuma verminderen. Door de OriGENE therapie kan de patiënt goed aanvoelen welke houding juist is en leren de juiste spieren aan te spannen.

Waar kunt u de Origene- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op circa 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland.  De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw Origene-fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten Origene als een heel veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.
Vind hier uw behandellocatie en volg de Origene therapie.

0031 (0)6 33879170