Rug- en/of nekpijn? Duik niet te snel in de medicijnkast

Rug- of nekpijn voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voldoende beweging en een goed gebruik van de rug is daarbij essentieel: “Use it, or lose it”. Duik bij pijn niet te snel in de medicijnkast, maar probeer eerst of je geholpen bent met onderstaande tips.

  1. In het beginstadium van de klachten kan wat rusten goed zijn maar het is van groot belang dat je blijft bewegen. Niet zwaar belasten, wel lichtjes bewegen.
  2. Als je iets moet optillen, buig dan door je knieën zodat de tilkracht uit je benen komt en veel minder vanuit je rug. Til niet met gestrekte armen maar houd het getilde voorwerp dicht bij je lichaam.
  3. Sporten met rugpijn klinkt raar, toch is sport ook tijdens rugklachten goed voor je rug. Het voedt de tussenwervelschijven en het versterkt je rug- en buikspieren. Kies een sport die je pijnvrij kunt beoefenen.
  4. Rugpijn kan verband houden met te veel stress. Als je rugklachten hebt, kijk dan ook naar je mentale welzijn.
  5. Krijg je rugpijn, grijp dan niet te snel naar pijnstillers. Probeer eerst pijnverlichtende methodes uit zoals warme of koude pakkingen, tijdelijke bedrust, yoga, wandelen of zwemmen.
  6. Het gelijktijdig draaien en buigen van de rug kan je beter vermijden. Verdraai je bovenlichaam niet afzonderlijk maar verplaats je voeten tegelijkertijd.
Wil je meer tips, advies of heb je vragen over je nek of rug? Kijk dan hier voor een OriGENE behandelaar bij jou in de buurt.

Rug- en/of nekpijn? Duik niet te snel in de medicijnkast
0031 (0)6 33879170