Rugpijn gedurende de zwangerschap

Het is mogelijk dat vanaf de eerste zwangerschapsweek rugklachten worden ervaren. Dit komt door het hormoon Progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de gewrichten, het staartbeentje en heupbeenderen tijdens de zwangerschap losser worden. Normaal gesproken zit hier bijna geen beweging in, maar tijdens de zwangerschap wordt deze beweeglijkheid iets groter om later de ruimte te geven tijdens de bevalling. In het tweede en derde trimester wordt de buik zwaarder waardoor er meer achterover wordt geleund als tegengewicht om het evenwicht te bewaren. Hierdoor wordt de kans op rugklachten steeds groter.

Lage rugpijn tijdens de zwangerschap

Lage rugpijn tijdens de zwangerschap komt veel voor. Meestal verdwijnen de klachten na enkele weken tot maanden na de zwangerschap weer. De meeste zwangere vrouwen krijgen last van rugklachten nadat ze langere tijd hebben gezeten, gestaan of gelopen. De rugpijn kan ook bij het opstaan uit bed of bij het draaien in bed ontstaan. Vaak straalt de rugpijn bij zwangerschap van de lage rug uit naar de billen, benen en de bekkenbodem regio.

 

Oorzaak lage rugklachten tijdens zwangerschap

Omdat de baarmoeder met banden aan de rug is bevestigd, wordt de rug steeds holler naarmate de buik steeds groter wordt en meer naar voren gaat. Door de kracht die de baarmoeder op de rug uitoefent, raken de spieren overbelast en dit kan zorgen voor pijnklachten in de onderrug en in de liezen.

 

Hoe voorkom je rugpijn tijdens je zwangerschap?

Ben je zwanger en heb je last van rugklachten of wil je juist rugpijn voorkomen? Onze oefeningen mobiliseren de rug en helpen rugklachten te voorkomen of verhelpen. Om rugpijn tijdens de zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam. Neem de tijd voor dingen en neem regelmatig rust. De oefeningen mogen nooit leiden tot toename van pijn of klachten. Bij een ongecompliceerde zwangerschap is OriGENE een uitstekende oefening! Herhaal de beweging van een oefening tot je voelt dat het bewegen makkelijker gaat en adem rustig met de beweging mee. Neem rust wanneer je vermoeidheid voelt en vermijd pijn.

 

OriGENE oefening 1: bekken kantelen

Ga op uw rug liggen met uw knieën gebogen. Druk uw rug langzaam maar goed tegen de grond. Kantel vervolgens het bekken voorover zodat je rug hol wordt. Herhaal 20 keer. Vermijd te allen tijde pijn!

 

OriGENE oefening 2: symmetrie

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Laat de knieën rustig naar buiten vallen en zet de binnenkant van de voetzolen tegen elkaar. Sluit de knieën daarna weer even om vervolgens de ontspannen houding weer aan te nemen. Bouw dit geleidelijk op totdat je de oefening maximaal 10 minuten vol kunt houden. Knijp voor het opstaan je billen even een aantal keer samen om de bilspieren voor te bereiden op de beweging en alvast soepeler te maken.

 

Tips voor ontspanning van de rug bij rugklachten tijdens zwangerschap

Naast de oefeningen van OriGENE om rugklachten te verhelpen of voorkomen hebben we een aantal tips voor ontspanning tijdens de zwangerschap:
  • Let goed op de lichaamshouding, haal je knieën uit het slot en houd je buik dicht bij je door je navel licht in te trekken.
  • Blijf goed op beide benen staan en beide billen zitten, zodat er een gelijke belasting is. Ga regelmatig na hoe je staat of zit en verander zo nodig van houding/stand.
  • Blijf regelmatig bewegen en kies een sport of beweging uit die aansluit bij je behoeften, zoals zwemmen, yoga of een sportklas voor zwangere vrouwen. Blijf niet vasthouden aan wat je van jezelf moet doen of kunnen, maar voel aan wat nog haalbaar is.
  • Blijf niet te lang staan maar wissel regelmatig af met zitten en of lopen.
  • Leg beide benen hoog als je zit en zorg voor goede ondersteuning van de rug.
  • Doe dagelijkse oefeningen om je rugspieren te ontspannen en te mobiliseren. (Zoals de oefeningen van OriGENE hierboven)
 

Blijf je klachten houden, neem dan gerust contact met een van onze behandelaars.

Rugpijn gedurende de zwangerschap
0031 (0)6 33879170