Scheuermann; oorzaak, klachten en de behandeling

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis van de wervels op thoracaal  niveau (midden en hoge deel van de wervelkolom onder de nekwervels). De ziekte openbaart zich meestal in de pubertijd. Door deze groeistoornis worden wervels meer wigvormig waardoor de thoracale kyfose zich versterkt. Dit noemt men een hyperkyfose. Doordat men dit probeert te compenseren ziet men in de onderrug en de nek een hyperlordose. De ziekte komt bij zowel jongens als meisjes voor. De ziekte duurt een paar jaar tot de groei is gestopt. De kromming blijft maar wordt niet meer erger. De naam komt van de Deense arts die de ziekte voor het eerst had ontdekt.

Oorzaak Scheuermann?

De oorzaak van deze groeistoornis is niet duidelijk. Men denkt dat een genetische afwijkende component ervoor zorgt dat de wervels en de tussenwervelschijven van de borstwervelkolom niet normaal groeien. De belasting die de rug tijdens de groei ondergaat kan wel van invloed zijn op het ontwikkelen van deze groeistoornis. Zo komt het vaker voor bij kinderen die een sport beoefenen die de rug zwaar belast.

 

Scheuermann:  wat zijn de klachten?

De klachten zijn: pijn aan de rug, stijfheid en vermoeidheidsklachten. Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van enerzijds een bolle boven rug en anderzijds een holle onderrug en nek. Ook is de kans groter dat men een scoliose ontwikkelt, ook daar kunnen rugklachten door ontstaan. Daarnaast komen door de bolle rug de schouders verder naar voren, waardoor klachten door de verkeerde houding kunnen ontstaan.

 

Scheuermann en de OriGENE behandeling

De OriGENE behandeling kan goed bijdragen aan het verminderen van klachten bij de ziekte van Scheuermann.  De OriGENE behandeling kan niet de oorzaak van Scheuermann aanpakken. Tijdens deze behandeling traint u de rug daar waar het nodig is. Hierdoor verbetert u de spierkracht, coördinatie en onderhoud u de mobiliteit van de rug. De bolle houding van de rug kan helaas niet voorkomen of hersteld worden,  echter de kwaliteit van de rugspieren verbeterd over de gehele rug aanzienlijk door de OriGENE behandeling, waardoor de spieren en de rest van de rug minder overbelast raken.

 

Waar kunt u de OriGENE- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op ruim 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland. De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw OriGENE fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten OriGENE als een heel veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.

Vind hier uw behandellocatie en volg de OriGENE therapie.

0031 (0)6 33879170