Spit, wat is het en wat kan je er aan doen

Spit is een vorm van acute lage rugpijn, die er opeens ‘inschiet’. Men spreekt ook wel van “door de rug gaan”. Vaak ontstaat spit plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting (vaak na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc.). Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan. Spit is de meest voorkomende en minst ernstige vorm van lage pijn in de rug. De medische naam voor spit is lumbago. Dat betekent pijn in de lendenen.

Spit, wat is het en wat kan je er aan doen

Wat is de oorzaak van Spit?

Spit ontstaat in beginsel in de tussenwervelschijven. Door bukken, tillen en draaien, maar vooral ook door verkeerd zitten, verdwijnt de normale holling in de onderrug. Dit heeft tot gevolg dat de belasting op de rug ongelijk wordt. Hierdoor ontstaat er een andere belasting op de tussenwervelschijven en de spieren van de rug. Indien men dan een verkeerde beweging maakt, of langdurig in 1 houding blijft, dan kan dit de druppel zijn waardoor de overbelaste spier verkrampt. Dit zal zich uiten in acute stekende rugpijn.

Wat zijn de klachten van Spit?

De klachten welke met ervaart verschillen van persoon tot persoon. Onderstaande symptomen zijn het meest kenmerkend bij spit:

  • Heftige acute pijn laag in de onderrug, die meestal stekend of schietend van aard is
  • Stijfheid in de lage rug.
  • Bewegingsbeperking van de lage rug
  • Soms een uitstralende pijn (in de billen/bovenbenen)
  • Langdurig zitten is pijnlijk

 

Spit en OriGENE behandeling

OriGENE behandeling kan zeer effectief zijn bij spit en pakt de oorzaak aan. Tijdens de OriGENE behandeling traint u de rug  daar waar het nodig is. Hierdoorverbetert de spierkracht, coördinatie en de mobiliteit van de rug, waardoor spit niet alleen verdwijnt, maar vooral ook: niet meer terugkomt. De houding van de rug herstelt en de kwaliteit van de rugspier verbetert door OriGENE behandeling aanzienlijk, waardoor de spier niet meer overbelast raakt.

 

Waar kunt u de OriGENE- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op bijna 100 verschillende locaties verspreid door heel Nederland. De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw OriGENE fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten OriGENE als een heel veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.

Vind hier uw behandellocatie en volg de OriGENE therapie.

0031 (0)6 33879170