Stenose; wat is dat ?

Stenose is een aandoening aan de wervelkolom. De wervelkolom loopt van de nek tot aan het stuitje. De wervelkolom bevat een soort buis, het wervelkanaal met hierin het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspringen zenuwen die tussen de wervels, door het foramen opzij lopen. Een stenose is een ‘vernauwing’ of van het wervelkanaal of van het foramen. Als gevolg van de vernauwing kan het ruggenmerg of de zenuw afgeklemd worden, dit kan leiden tot pijn welke houdingsafhankelijk is. Een stenose van het ruggenmerg wordt kanaalstenose genoemd en een stenose van het foramen heet foraminale stenose.

Stenose; wat is dat ?

Stenose, de oorzaken

Stenose ontstaat o.a. door natuurlijke slijtage en veroudering. In de loop van het leven wordt het wervelkanaal iets nauwer. Dat is normaal. Vaak treden verschillende degeneratieve processen tegelijk op. Op de lange duur kunnen de zenuwen dan in de knel komen. Andere oorzaken kunnen zijn Osteoporose, een rughernia, een tumor of een aangeboren oorzaak waarbij de klachten zich pas op latere leeftijd openbaren.

Wat zijn de klachten van een stenose?

  • Pijn in de onderrug. De pijn straalt uit naar de benen.
  • Een zwaar, vermoeid gevoel in de benen.
  • Minder kracht in de benen.
  • Doofheid en tintelingen.
  • Heel soms ontstaat er ongewild urineverlies(incontinentie).
  • Vooral last bij lopen en lang staan.
  • Vermindering van klachten bij zitten of voorover bukken.

De klachten van stenose lijken op die van een hernia maar komen vaker voor op een oudere leeftijd. Ook zit de pijn bij een hernia meestal maar in één been. Bij een stenose heeft u vaak klachten aan beide benen.

Stenose klachten en OriGENE behandeling

De OriGENE oefentherapie kan bij stenose klachten worden toegepast mits het geen verergering van de neurologische uitstralingsklachten geeft. De OriGENE training zal de spierkracht, mobiliteit en de coördinatie van de rug verbeteren. Doordat de rug sterker wordt kan de druk op de tussenwervelschijf afnemen en zal er minder druk op de zenuw uitgeoefend worden. Ook kan verdere slijtage zoveel mogelijk worden voorkomen, zodat de klachten niet erger worden.

Een lumbale stenose wordt zichtbaar gemaakt worden met een MRI opname. Wanneer er op de MRI een vernauwing van het wervelkanaal of van het foramen (ruimte waar de zenuw uittreedt) te zien is, duidt dit op een stenosebeeld. In het geval dat de oefentherapie onvoldoende effect heeft, kan een operatie een optie zijn. Hiermee kan meer ruimte worden gecreëerd voor het ruggenmerg en/of de spinale zenuw.


Stenose: waar kunt u de Origene- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op circa 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland.  De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw Origene-fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten Origene als een heel veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.
Vind hier uw behandellocatie en volg de Origene therapie.

0031 (0)6 33879170