Tuin winterklaar maken zonder rugklachten?

De herfst is nu toch echt begonnen, dé periode om de tuin weer winterklaar te maken. Werken in de tuin wordt vaak als ontspanning ervaren maar het kan ook de nodige klachten opleveren. Zowel tijdens als na het karwei hebben veel mensen regelmatig rug- en nekpijn. Wij geven u graag tips hoe deze klachten voorkomen kunnen worden.

  1. Wissel regelmatig van kant; bent u rechtshandig, dan hebt u waarschijnlijk de neiging veel met rechts te doen. Probeer dat regelmatig af te wisselen met links. Vooral harken en vegen zijn erg belastende bewegingen voor de rug omdat het eenzijdig is. Als u het afwisselt komt u beter in evenwicht. In het begin zal dit lastig zijn maar oefening baart kunst.
  2. Varieer de werkzaamheden; probeer het soort werkzaamheden zoveel mogelijk te variëren. Als u bijvoorbeeld een tijd moet spitten, wissel dat dan af met harken of dingen planten. Dit zijn heel andere bewegingen met een andere lichaamshouding. Kies er dan voor om een kwartier te spitten en een kwartier of halfuur wat anders doen. Of ga na het spitten iets doen waarbij u recht kunt staan, het oppotten van planten bijvoorbeeld.
  3. Niet bukken maar hurken; buk niet als u bijvoorbeeld onkruid gaat wieden, maar hurk en wissel af door op uw knieën te zitten (met goede kniebeschermers).
  4. Hulpmiddelen bij tillen; als u iets moet tillen scheelt het wanneer dat datgene op een verhoging ligt.  Het is handig om hier meteen al rekening mee houden, dus leg zware materialen liever niet op de grond maar gelijk op een verhoging. Ga dan door de knieën en houd het object dicht tegen het lichaam aan.
  5. Voorkom teveel trillingen op de rug; als u een bladblazer op de rug hebt, ga dan niet langer dan een kwartier aan het werk. De trilling van de machine (ondanks de trilrubbers die ertussen zitten) kunnen belastend zijn. Een bladblazer levert veel gemak op maar te lang gebruiken is niet aan te raden. Een handbladblazer is ook eenzijdig belastend voor de rug omdat die schuin voor het lichaam gedragen wordt. Daarbij zou dus ook links en rechts afgewisseld moeten worden.
  6. Gebruik goed gereedschap; gebruik lange stelen voor de spade, hark, cultivator en schop. Zeker als u zelf ook lang bent is dit heel belangrijk. Vraag hiervoor om advies bij de speciaalzaak.
  7. Blijf in vorm; U hebt een korset van spieren rondom uw rug die de belasting voor de rug corrigeert en als het ware de ‘klappen’ opvangt. Merkt u dat u last hebt van de nek of rug na het tuinieren? Probeer tijdens het sporten dan extra aandacht aan de rug te besteden. Wilt u aanvullend advies? Neem dan contact op met een OriGENE behandelaar bij u in de buurt.

Tuin winterklaar maken zonder rugklachten?
0031 (0)6 33879170