Hoe ontstaan lage rugklachten en hoe kan je het verhelpen?

Rugklachten is een verzamelbegrip voor pijn en ander ongemak aan je rug. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen langdurige (chronische) lage rugklachten hebben. Rugpijn kan zeer belastend zijn en langdurige lage rugklachten kunnen een leven ernstig ontregelen. We leggen uit wat de oorzaken kunnen zijn en geven tips wat te doen bij klachten of om deze te voorkomen.

Hoe ontstaan lage rugklachten en hoe kan je het verhelpen?

Verschillende oorzaken

Lage rugklachten kunnen veroorzaak worden door:

 • zwaar lichamelijk werk, zoals veel bukken en zwaar tillen
 • veel zitten, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor of in auto
 • een verkeerde houding, waarbij je onvoldoende rechtop loopt en zit

Wat te doen bij lage rugklachten?

 • Blijf bewegen, daardoor zorgt u ervoor dat de rug niet verstijft. Zit u veel, bijvoorbeeld door kantoorwerk? Probeer het zitten elk half uur af te wisselen met staand werken (een sta-bureau) of loop een stukje. Omdat bewegen zo belangrijk is, kan het zinvol zijn om pijnstillers bij rugpijn te gebruiken met als doel: het bewegen bij rugpijn te bevorderen.
 • Versterk de rug- en buikspieren. Het trainen/versterken van uw rug- en buikspieren is niet alleen nodig voor een betere houding, maar ook voor het voorkomen van terugkerende rugpijn. Hier vindt u oefeningen om thuis te doen.
 • Zorg voor een juiste lichaamshouding, een verkeerde lichaamshouding kan voor veel spanning in het lichaam zorgen:
  • Als je regelmatig vanuit huis werkt, zorg dan voor een goed ingerichte werkplek waarbij de hoogte van het bureau, stoel, scherm goed ingesteld staan. Langer dan 30 minuten werken vanaf een laptop zonder externe monitor en toetsenbord kan belastend zijn voor de nek en rug.
  • Denk ook aan een juiste til en draagtechniek om lage rugklachten te verhelpen of te voorkomen. De fysiotherapeut kan hierbij adviseren.
 • Begrijp waarom u rugpijn heeft en praat erover. Het komt vaak voor dat er meerdere oorzaken zijn die uiteindelijk ervoor zorgen dat u rugpijn ervaart. Het is aan te raden om na te gaan wat de oorzaak is zodat er iets aan gedaan kan worden. De fysiotherapeut kan hierbij helpen door onderzoek en een vraaggesprek.

Verminder je lage rugklachten snel met de OriGENE methode

Heeft u bovenstaande tips al geprobeerd, maar nog steeds last? De OriGENE is een doelmatige, veilige behandelmethode en is vaak succesvol bij rug- en/of nekklachten, ook als u geen baat heeft gehad bij andere, gangbare therapieën. OriGENE richt zich op de oorzaken en niet op de symptomen. Het helpt de functie van uw rug en/of nek te verbeteren en pijn en beperkingen te verminderen. Meer uitleg over hoe de OriGENE behandelmethode werkt vindt u hier.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op met de OriGENE-fysiotherapeut bij u in de buurt. Kijk voor een overzicht van therapeuten bij behandellocaties.« Terug naar nieuwsoverzicht

0031 (0)6 33879170