Liggen is dodelijk

Liggen is dodelijk

In de Volkskrant stond onder de titel “Liggen is dodelijk” een interessant artikel over Andrea Maier, internist en hoogleraar interne geneeskunde en Hans Meij, directeur Amphia Ziekenhuis in Breda. Maier doet onderzoek rond het thema hoe je gezond zo oud mogelijk kunt worden. Ongeveer een week na verschijning van dit artikel kopte (hoe origineel) het AD met “Zitten is dodelijk”, een artikel van gelijke strekking.

De natuur

Volgens het natuurlijk beloop neemt tot circa het 25e jaar de spierkracht toe en begint die kracht vanaf het 30e jaar af te nemen. Na het 50e levensjaar gaat die afname sneller met wel zo’n 450 gram verlies van spiermassa per jaar. Totdat je onder een minimumwaarde zakt waardoor je niet meer zelf naar de wc kunt of een fles kunt openen. En onder die lijn van onafhankelijkheid wil niemand zakken. Deels is dit proces afhankelijk van genen en opvoeding. En je kun ook pech hebben met je gezondheid. Tegen pech kan niemand op, maar als je niet getroffen wordt door een onvoorspelbare ziekte kan je zelf veel doen om die spierafname te beïnvloeden. Onder andere door gezond te eten en veel te bewegen.

Ziekenhuis; what’s in a name

Wat betekent dit voor bijvoorbeeld een verblijf in het ziekenhuis? Als je je spieren niet gebruikt verlies je ze snel en het weer terugkrijgen van die spiermassa is moeilijk. Een gezonde 65 jarige verliest na 10 dagen liggen circa 15% van zijn spieren. Na verlies van spiermassa gaat het snel bergafwaarts. De knijpkracht van een 60-plusser is een indicatie voor zijn/haar levensverwachting. Er is zelfs een relatie tussen knijpkracht en het geheugen, spieren hebben nl. een computer nodig, ons brein, om ze aan te sturen.

Het bed uit

Daardoor komen mensen vaak slechter uit een ziekenhuis dan ze erin in gingen, zo betogen Meij en Maier. En kan een vicieuze cirkel ontstaan van minder bewegen, meer spierverlies, verlies van zelfstandigheid, minder bewegen …. enz..
Patiënten moeten dus zo snel ze kunnen het bed uit en in beweging komen. Dit vraagt om een mentaliteitsverandering, want mensen willen graag verpleegd worden. Velen zien een lange ligduur als een teken van goede behandeling. Dat is onjuist, het ziekenhuis moet een behandelcentrum zijn, een reparatie-kliniek. En geen verzorgingshuis. Veel patiënten liggen veel meer dan nodig is. Dat is ook handig voor
artsen en verpleegkundigen want dan weet je waar iedereen is. De arts bezoekt de patiënt in zijn kamer want hij verwacht dat die daar ligt. Maar het traceren van mobiele patiënten is eenvoudig te ondervangen met moderne communicatie middelen.

… thuis best

En waarom zou een patiënt als hij daartoe in staat is, niet zelf zijn koffie of eten gaan halen. Of zelf douchen. Op de momenten dat hij dat zelf wil, volgens zijn eigen thuisritme, zonder dwingende ziekenhuistijdstippen. Je herstelt het beste thuis waar je je eigen routines kunt volgen. Die situatie zou in het ziekenhuis zoveel als mogelijk benadert dienen te worden. Minder en/of korter liggen is echt geen geldkwestie of een bezuinigingsoperatie, maar gaat om gezondheid en kwaliteiten van leven.

Samenvatting van het artikel; Liggen is dodelijk. Bron; Volkskrant 23 mei 2015.
Use it or lose it, het is onze lijfspreuk. Spiermassa, spierkracht, beweging. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor onze algehele gezondheid en voor gezonde rugspieren.



« Terug naar nieuwsoverzicht

0031 (0)6 33879170