Wat te doen bij nekklachten

Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Nekpijn kan zeer belastend zijn en langdurige nekklachten kunnen een leven ernstig ontregelen. We leggen uit wat de oorzaken kunnen zijn en geven tips wat te doen bij klachten of om deze te voorkomen.

Wat te doen bij nekklachten

Hoe ontstaan nekklachten

  • Nekpijn kan komen door overbelasting zoals zwaar lichamelijk werk (veel bukken of zwaar tillen en dragen).
  • Ook het maken van een verkeerde beweging of het aannemen van een verkeerde houding kan nekpijn geven. Bij regelmatig thuiswerken zonder goede instellingen van de werkplek komen veel nekklachten voor.
  • Vaak is er geen duidelijke oorzaak van de nekklachten maar is het een combinatie van diverse factoren.

Wat kan je doen tegen deze nekklachten?

Blijf (voorzichtig) bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijf wordt. Probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Enige pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Deze oefeningen kunt u thuis doen om de nek weer voorzichtig soepeler te maken.

Welke specialist bij nekklachten?

In de meeste gevallen gaat gewone nekpijn vanzelf over als u bovenstaande oefeningen regelmatig doet. Als nekklachten langer aanhouden kan uw fysiotherapeut deze gericht behandelen via de OriGENE methode. De OriGENE helpt de functie van uw nek te verbeteren en pijn en beperkingen te verminderen. Als de klachten niet afnemen en u plotselinge nekstijfheid krijgt, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Heeft u vragen over de nektherapie of wilt u een afspraak maken bij een OriGENE-praktijk? Neem dan contact op met een behandelaar bij u in de buurt.« Terug naar nieuwsoverzicht

0031 (0)6 33879170