Omgaan met rugpijn tijdens mijn zwangerschap

Ik ben Brenda en schrijf deze blog terwijl ik ruim 32 weken zwanger ben. Klagen over een zware zwangerschap mag ik eigenlijk niet, maar er zijn toch altijd kwaaltjes die je niet had verwacht of liever had overgeslagen. De misselijkheid heb ik gelukkig niet hoeven ervaren, daarentegen kreeg ik al vroeg een mooie bolle buik wat zorgde voor meer gewicht aan de voorkant. Je raad het al, dat veroorzaakte ook meteen pijn in mijn onderrug.

Omgaan met rugpijn tijdens mijn zwangerschap

In het begin van mijn zwangerschap al rugklachten, wat ga ik daaraan doen?

Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen. Ik merkte al snel dat als ik lang stil zat en weinig stappen had gezet op een dag, de pijn in mijn onderrug erger werd. Soms voelde ik continu een zeurende pijn, andere keren waren het pijnscheuten. Als ik wekelijks naar de sportschool ging en fietste naar mijn werk, dan verdween de lage rugpijn eigenlijk wel. Oké top, dat moeten we blijven doen dus! Makkelijker gezegd dan gedaan…

 

Liever niet meer naar de sportschool

Rond week 20 kreeg ik een keelontsteking te pakken. Dat gooide roet in het eten om nog lekker te bewegen. Doordat ik ernaast ook nog eens hoestte en we in de coronaperiode leven, ging ik niet meer naar de sportschool. Het vele liggen en ziek zijn deed niet goed voor mijn rugklachten, dus ze werden weer erger. Toen ik weer beter was, voelde ik met eigenlijk ook niet meer prettig bij het idee dat ik zwanger, met minder weerstand, tussen de sportende jongeren zou staan. Met die gedachte ben ik sindsdien niet meer naar de fitness om de hoek gegaan. Ik wist even niet meer wat ik moest doen en de rugklachten kwamen steeds vaker voor.

 

Oefeningen tegen de rugpijn

Ik heb vaker last gehad van mijn rug, dus ik kende nog wel wat rugoefeningen. Maar zijn ze wel geschikt tijdens de zwangerschap dacht ik. Ik ben dus wat gaan Googlen en ben onder andere met de oefeningen die OriGENE beschrijft, zoals bekken kantelen aan de slag gegaan. Daarnaast ben ik meer gaan wandelen. Deze combinatie maakte de pijn in mijn rug wat verdragelijker. Ik ben pas 24 weken zwanger, dus ik moet dit dan nog wel erg lang vol gaan houden, wat nu?

 

Sporten met andere zwangeren

Via een vriendin hoorde ik over een soort bootcampen voor zwangeren, wat gegeven wordt door een partij waar ook bekkenfysiotherapeuten bij betrokken zijn. Dat klinkt goed! Ik belde om een afspraak te maken met de bekkenfysio en me aan te melden voor Zwangerfit, zoals de groepsles heet. Aan de telefoon werd mij verteld dat ik nog geen afspraak met de fysiotherapeut hoefde te maken, maar eerst eens moest komen sporten. Dus dat deed ik. En je raad het wel weer.. Het helpt! Elke week sporten in de frisse lucht samen met andere zwangere dames is lekker. De oefeningen worden altijd in meerdere niveaus uitgelegd aangezien niet iedereen meer evenveel kan. Je sport dus op je eigen niveau onder begeleiding van een fysio. Aan het einde van iedere les krijgen we nog een stukje kennis mee over houdingen, bevallen of tips voor als je baby is geboren. Super leuke combi! Verschillende tips over houdingen en beweging beschrijft OriGENE ook in dit artikel over Rugpijn gedurende zwangerschap.

 

Hopelijk geen hevige rugklachten meer de laatste weken

Mijn verlof komt eraan. Wat betekent dat ik niet meer met de fiets naar mijn werk ga. Deze beweging zal ik waarschijnlijk wel moeten opvangen door, of geregeld te blijven fietsen of andere dagelijkse beweging op te pakken. Dan zal één keer per week zwangerschapsgym niet meer genoeg zijn. Maar ik moet ook naar mijn lichaam luisteren. Alles wordt namelijk wel steeds zwaarder en moet met kleinere stapjes. Een ronde van een uur wandelen zit er al niet meer in. Ophakken in meerdere korte rondjes van 15 minuutjes dan maar!

Maar vooral.. Aftellen tot we ons kleine wondertje kunnen vasthouden. Ik kan niet wachten!

 

Toch nog rugklachten tijdens je zwangerschap?

Voor mij werkt de combinatie van de rugoefeningen, het fietsen en wekelijks sporten nu goed, maar mocht je dit herkennen en toch nog veel rugklachten houden tijdens je zwangerschap, dan kun je met een van de OriGENE behandelaars bij jou in de buurt contact opnemen. Zij helpen je graag verder!« Terug naar nieuwsoverzicht

0031 (0)6 33879170