Ik ben 65 jaar en heb al 5 jaar klachten in mijn onderrug, vooral bij vermoeidheid, dus aan het einde van de dag. Mijn houding is niet goed, ik loop met gebogen rug, daardoor natuurlijk mijn klachten. De laatste tijd werd erger, dus toch maar weer eens met de huisarts bellen. De assistente verwees me naar Rugtherapie Anke Degen, ze had daar positieve ervaringen over had gehoord. Ik was niet bekend met de therapie. Na een heel prettig gesprek, het invullen van vragenlijsten, een uitgebreide voorlichting en een onderzoek, ben ik begonnen aan de eerste OriGENE behandeling. Diezelfde dag had ik een wat beurs gevoel in de rug, maar na een goede nachtrust waren 80% van mijn klachten verdwenen. Na de tweede behandeling had ik nog meer resultaat. Ik ben dus zeer blij en wilde je dit even laten weten. Ik hoop dat de vervolg behandelingen ervoor zorgen dat het zo blijft. Ria Hoekstra uit Joure

Wil je weten wat OriGENE voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken bij een behandelaar bij jou in de buurt? Klik dan hier voor de behandellocaties.

Rugklachten verholpen | OrIGENE

Fysiotherapeut Tijmen: “Je bewegingsvrijheid en kracht nemen toe om je rugklachten te verhelpen. Na de eerste behandeling zag ik al effect op de bewegelijkheid van de rug. We hebben als team al meerdere positieve effecten behaald. Clienten die langer kunnen zitten, makkelijker kunnen bukken en beter uit bed kunnen komen. Het is een erg mooie aanvulling op onze gebruikelijke aanpak bij rugklachten”. Lees hier het hele artikel.

FysioXtra Stop rugpijn

“Door mijn beroep als verkeersvlieger zit ik vele uren stil. Vier jaar lang vloog ik met pijn in de onderrug. Per toeval kwam ik via de sportarts in aanraking met OriGENE. Nogal sceptisch ging ik er naar toe. Waarom zou dit wel werken als een ergonoom, bootcamp, fitness en thuis oefeningen doen weinig effect hadden? Ik had het helemaal mis. Na een aantal sessies was de pijn in mijn onderrug helemaal verdwenen en is mijn onderrug zelfs sterker geworden! Een keer in de zes weken ga ik langs om er 10 minuten oefeningen te doen. Het is een heerlijk bevrijdend gevoel om je rug zo goed te kunnen stretchen. Dat kan op geen enkele andere manier dan met OriGENE. Ik kijk er dan ook altijd naar uit. Na de oefeningen voelt mijn onderrug goed, sterk en ben ik nog steeds pijnvrij. Ook mijn lichaamshouding is veranderd. Ik sta veel rechter op en ik voel mij zelfs wat “uitgerekter” en “ langer”. Het voelt alsof ik schoenen aan heb met extra demping en vering. Een pijnvrije onderrug waardoor ik mijn sportieve leven weer kan oppakken. Hockey, tennis, bootcamp, en sinds kort ben ik begonnen met surflessen. Ik geniet van het vliegen en sporten zonder pijn. En hoe heerlijk het is om pijnvrij mijn kinderen te kunnen optillen en te knuffelen als ik thuis kom van mijn werk. Mijn onderrugpijn belemmert mij niet meer dankzij OriGENE!” Marie-Louise Lohmann

Wil je weten wat OriGENE voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken bij een behandelaar bij jou in de buurt? Klik dan hier.

Surfen en vliegen zonder rugpijn | OriGENE

In het begin van mijn zwangerschap al rugklachten, wat ga ik daaraan doen?

Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen. Ik merkte al snel dat als ik lang stil zat en weinig stappen had gezet op een dag, de pijn in mijn onderrug erger werd. Soms voelde ik continu een zeurende pijn, andere keren waren het pijnscheuten. Als ik wekelijks naar de sportschool ging en fietste naar mijn werk, dan verdween de lage rugpijn eigenlijk wel. Oké top, dat moeten we blijven doen dus! Makkelijker gezegd dan gedaan…

 

Liever niet meer naar de sportschool

Rond week 20 kreeg ik een keelontsteking te pakken. Dat gooide roet in het eten om nog lekker te bewegen. Doordat ik ernaast ook nog eens hoestte en we in de coronaperiode leven, ging ik niet meer naar de sportschool. Het vele liggen en ziek zijn deed niet goed voor mijn rugklachten, dus ze werden weer erger. Toen ik weer beter was, voelde ik met eigenlijk ook niet meer prettig bij het idee dat ik zwanger, met minder weerstand, tussen de sportende jongeren zou staan. Met die gedachte ben ik sindsdien niet meer naar de fitness om de hoek gegaan. Ik wist even niet meer wat ik moest doen en de rugklachten kwamen steeds vaker voor.

 

Oefeningen tegen de rugpijn

Ik heb vaker last gehad van mijn rug, dus ik kende nog wel wat rugoefeningen. Maar zijn ze wel geschikt tijdens de zwangerschap dacht ik. Ik ben dus wat gaan Googlen en ben onder andere met de oefeningen die OriGENE beschrijft, zoals bekken kantelen aan de slag gegaan. Daarnaast ben ik meer gaan wandelen. Deze combinatie maakte de pijn in mijn rug wat verdragelijker. Ik ben pas 24 weken zwanger, dus ik moet dit dan nog wel erg lang vol gaan houden, wat nu?

 

Sporten met andere zwangeren

Via een vriendin hoorde ik over een soort bootcampen voor zwangeren, wat gegeven wordt door een partij waar ook bekkenfysiotherapeuten bij betrokken zijn. Dat klinkt goed! Ik belde om een afspraak te maken met de bekkenfysio en me aan te melden voor Zwangerfit, zoals de groepsles heet. Aan de telefoon werd mij verteld dat ik nog geen afspraak met de fysiotherapeut hoefde te maken, maar eerst eens moest komen sporten. Dus dat deed ik. En je raad het wel weer.. Het helpt! Elke week sporten in de frisse lucht samen met andere zwangere dames is lekker. De oefeningen worden altijd in meerdere niveaus uitgelegd aangezien niet iedereen meer evenveel kan. Je sport dus op je eigen niveau onder begeleiding van een fysio. Aan het einde van iedere les krijgen we nog een stukje kennis mee over houdingen, bevallen of tips voor als je baby is geboren. Super leuke combi! Verschillende tips over houdingen en beweging beschrijft OriGENE ook in dit artikel over Rugpijn gedurende zwangerschap.

 

Hopelijk geen hevige rugklachten meer de laatste weken

Mijn verlof komt eraan. Wat betekent dat ik niet meer met de fiets naar mijn werk ga. Deze beweging zal ik waarschijnlijk wel moeten opvangen door, of geregeld te blijven fietsen of andere dagelijkse beweging op te pakken. Dan zal één keer per week zwangerschapsgym niet meer genoeg zijn. Maar ik moet ook naar mijn lichaam luisteren. Alles wordt namelijk wel steeds zwaarder en moet met kleinere stapjes. Een ronde van een uur wandelen zit er al niet meer in. Ophakken in meerdere korte rondjes van 15 minuutjes dan maar!

Maar vooral.. Aftellen tot we ons kleine wondertje kunnen vasthouden. Ik kan niet wachten!

 

Toch nog rugklachten tijdens je zwangerschap?

Voor mij werkt de combinatie van de rugoefeningen, het fietsen en wekelijks sporten nu goed, maar mocht je dit herkennen en toch nog veel rugklachten houden tijdens je zwangerschap, dan kun je met een van de OriGENE behandelaars bij jou in de buurt contact opnemen. Zij helpen je graag verder!

Sanne deelt wekelijks haar overpeinzingen en ervaringen via onze website. Sinds juni 2020 werkt ze 5 dagen per week op een Corona teststraat. Ze woont samen met haar man en 2 kinderen.

 

“Heel veel werknemers die ik op mijn spreekuur zie hebben last van nek- of rugklachten. Ondanks het vaak hardnekkige karakter van deze klachten zijn velen geholpen met een specifieke training van de buig-strekfunctie van de wervelkolom”. Lees hier het hele interview.

 

rugklachten tijdens werk, nekpijn en werken, arbeidsrevalidatie, fysiotherapie bij nekpijn, rugklachten op de werkvloer, OriGENE

Door het trainen van deze buikspieren zorg je voor een goed evenwicht waardoor de klachten vaak snel afnemen. Bij de OriGENE-therapie worden de rugspieren én de dieper gelegen buikspieren versterkt zodat de rugwervels en tussenwervelschijven de nodige ondersteuning krijgen bij de dagelijkse activiteiten. Kijk hier voor oefeningen die rugklachten kunnen verhelpen en kunnen voorkomen.

Wil je weten wat OriGENE voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken bij een behandelaar bij jou in de buurt? Klik dan hier.

Thuiswerkklachten voorkomen

Gezond thuiswerken kan een aanzienlijke impact hebben op je houding en huidige rugklachten verlichten. Om rugklachten en andere fysieke ongemakken te voorkomen, is een goed ingerichte werkplek van groot belang. Overweeg daarom advies in te winnen bij een werkplekdeskundige, fysiotherapeut of ergonoom om je werkplek optimaal in te richten. Locaties bij u in de buurt

Echter, zelfs met een goed ingerichte werkplek is het niet verstandig om urenlang in dezelfde houding te blijven zitten. Hier volgen enkele waardevolle tips om te zorgen voor een goede houding en afwisseling tijdens het thuiswerken, waardoor rugklachten en andere fysieke klachten kunnen worden verminderd:

 Probeer verschillende taken af te wisselen, zodat je niet te lang in dezelfde houding zit. Denk aan het afwisselen van leeswerk met typewerk, waardoor je je spieren en gewrichten ontlast.

Daarnaast zijn wandelpauzes gedurende je werkdag van onschatbare waarde. Niet alleen stimuleert het je bloedsomloop, maar het vermindert ook de spanning in je spieren en verkleint de kans op rugklachten. Met deze simpele aanpassingen in je dagelijkse routine kun je rugklachten en andere fysieke ongemakken tegengaan en je thuiswerksessies comfortabel en productief houden.

Het is van cruciaal belang om bewust te zijn van je houding en regelmatig pauzes en beweging in te plannen tijdens het thuiswerken. Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je rugklachten en andere fysieke klachten verminderen en zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving, zelfs vanuit huis.


“Verlicht fysieke rugklachten tijdens het thuiswerken met deze eenvoudige oefening.”

 • “Met de heupen draaien. Sta goed rechtop, plaats je handen in je zij en draai met je heupen naar links of naar rechts.”
 • “Buig naar links en naar rechts met je armen gekruist. Zorg er nu ook voor dat je goed rechtop staat, dan kun je beter heen en weer draaien en is de oefening effectiever”
 • “Strek je armen uit naar boven. Doe dit om de beurt: eerst de ene, dan de andere hand. Zo komen je rug én schouders goed los.”
 • “Duw je bekken naar voren. Zet je hand in je heupen en duw je bekken naar voren. Deze oefening werkt goed om je onderrug los te maken. Pas wel op dat je niet te ver strekt!”
 • “Trek je knie naar je borst op. Doe dit om de beurt met beide knieën. Let er wel op dat je stevig en stabiel staat. Je moet het voelen in je heup en je onderrug. Herhaal deze oefeningen meerdere keren per dag. Hoe vaker je ze doet, hoe eerder je van je klachten af bent.

Blijf goed voor jezelf zorgen tijdens het thuiswerken door regelmatig deze heupdraaioefening toe te passen. Een paar minuten per dag kunnen een wereld van verschil maken voor je welzijn en productiviteit. Vergeet ook niet om andere gezonde gewoonten te integreren, zoals het nemen van wandelpauzes en het afwisselen van je werkzaamheden. Door aandacht te besteden aan je fysieke gezondheid kun je met volle energie blijven werken en genieten van een comfortabele en gezonde thuiswerkervaring. “Ontdek meer oefeningen voor rugklachten.”

 

Ischias en de OriGENE behandeling

De bijzondere OriGENE-behandelmethode wordt verricht m.b.v. het OriGENE behandeltoestel. Dit toestel werd in Nederland ontwikkeld onder leiding van sportarts Frank Bertina. Voor Ischias klachten kan de OriGENE-behandeling een uitstekende keuze zijn om van uw rugpijn af te komen. Samen met de fysiotherapeut wordt het meest optimale behandelplan voor u opgesteld.

Hoe werkt de OriGENE-rugtherapie bij ischias?

Door de Ischias ontstaat er een verstoring van de functie en kracht van de spieren rondom de rug. Het is belangrijk om de disbalans van de vele spieren die bij de beweging van de rug betrokken zijn te herstellen. De OriGENE therapie zorgt ervoor dat de kracht en de onderlinge samenwerking (de coördinatie) van de spieren verbetert. Het zelfde geldt voor de beweeglijkheid van de wervels in de onderrug. Dit kan  samen leiden tot vermindering van de rugproblemen.

De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Kijk hier voor een behandellocatie bij u in de buurt.

Sporten die laag belastend zijn voor de rug:

 • langlaufen: goed nieuws voor de wintersporters, want dit is de meest rugvriendelijke sport!
 • wandelen: geen sneeuw in de buurt? Niet getreurd want wandelen is ook erg aan te raden
 • hardlopen, let wel op de juiste houding en goed schoeisel en bouw rustig op
 • fietsen: houd je rug recht, een voorovergebogen houding is meer belastend voor je wervelkolom
 • zwemmen: is een sport die je gewrichten niet te veel belast. De borstcrawl is de beste slag omdat je rug dan zijn natuurlijke S-vorm blijft behouden. Schoolslag is minder aan te raden omdat je je rug dan erg hol moet houden om je hoofd boven water te houden
 • aquagym: gymen in het water is erg goed voor de spieren en niet belastend voor de gewrichten
 • rollerbladen en schaatsen zijn prima sporten omdat je aan je conditie werkt zonder je rug te belasten. Door je continu in evenwicht te houden, train je je rug- en je buikspieren

Rugbelastende sporten:

 • tennis, voetbal, zeilen, windsurfen, turnen, volleybal: sporten die je lichaam dwingen op plots en snel of in schokken te bewegen zijn niet aangeraden om te beoefenen met rugpijn
 • roeien en gewichtheffen: is erg belastend voor de tussenwervelschijven
 • skiën: bij deze sport moet je veel draaien met je bekken en tegelijkertijd grote schokken opvangen, erg leuk maar zeer belastend

Heb je rug-of nekklachten en wil je meer informatie over een behandeling met OriGENE? Neem dan contact op met een van onze behandelaars bij jouw in de buurt.

 

behandellocaties gevonden

Lage rugklachten

OriGENE 1

Lage/hoge rugklachten, nekklachten

OriGENE 2

0031 (0)6 33879170