In het begin van mijn zwangerschap al rugklachten, wat ga ik daaraan doen?

Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen. Ik merkte al snel dat als ik lang stil zat en weinig stappen had gezet op een dag, de pijn in mijn onderrug erger werd. Soms voelde ik continu een zeurende pijn, andere keren waren het pijnscheuten. Als ik wekelijks naar de sportschool ging en fietste naar mijn werk, dan verdween de lage rugpijn eigenlijk wel. Oké top, dat moeten we blijven doen dus! Makkelijker gezegd dan gedaan…

 

Liever niet meer naar de sportschool

Rond week 20 kreeg ik een keelontsteking te pakken. Dat gooide roet in het eten om nog lekker te bewegen. Doordat ik ernaast ook nog eens hoestte en we in de coronaperiode leven, ging ik niet meer naar de sportschool. Het vele liggen en ziek zijn deed niet goed voor mijn rugklachten, dus ze werden weer erger. Toen ik weer beter was, voelde ik met eigenlijk ook niet meer prettig bij het idee dat ik zwanger, met minder weerstand, tussen de sportende jongeren zou staan. Met die gedachte ben ik sindsdien niet meer naar de fitness om de hoek gegaan. Ik wist even niet meer wat ik moest doen en de rugklachten kwamen steeds vaker voor.

 

Oefeningen tegen de rugpijn

Ik heb vaker last gehad van mijn rug, dus ik kende nog wel wat rugoefeningen. Maar zijn ze wel geschikt tijdens de zwangerschap dacht ik. Ik ben dus wat gaan Googlen en ben onder andere met de oefeningen die OriGENE beschrijft, zoals bekken kantelen aan de slag gegaan. Daarnaast ben ik meer gaan wandelen. Deze combinatie maakte de pijn in mijn rug wat verdragelijker. Ik ben pas 24 weken zwanger, dus ik moet dit dan nog wel erg lang vol gaan houden, wat nu?

 

Sporten met andere zwangeren

Via een vriendin hoorde ik over een soort bootcampen voor zwangeren, wat gegeven wordt door een partij waar ook bekkenfysiotherapeuten bij betrokken zijn. Dat klinkt goed! Ik belde om een afspraak te maken met de bekkenfysio en me aan te melden voor Zwangerfit, zoals de groepsles heet. Aan de telefoon werd mij verteld dat ik nog geen afspraak met de fysiotherapeut hoefde te maken, maar eerst eens moest komen sporten. Dus dat deed ik. En je raad het wel weer.. Het helpt! Elke week sporten in de frisse lucht samen met andere zwangere dames is lekker. De oefeningen worden altijd in meerdere niveaus uitgelegd aangezien niet iedereen meer evenveel kan. Je sport dus op je eigen niveau onder begeleiding van een fysio. Aan het einde van iedere les krijgen we nog een stukje kennis mee over houdingen, bevallen of tips voor als je baby is geboren. Super leuke combi! Verschillende tips over houdingen en beweging beschrijft OriGENE ook in dit artikel over Rugpijn gedurende zwangerschap.

 

Hopelijk geen hevige rugklachten meer de laatste weken

Mijn verlof komt eraan. Wat betekent dat ik niet meer met de fiets naar mijn werk ga. Deze beweging zal ik waarschijnlijk wel moeten opvangen door, of geregeld te blijven fietsen of andere dagelijkse beweging op te pakken. Dan zal één keer per week zwangerschapsgym niet meer genoeg zijn. Maar ik moet ook naar mijn lichaam luisteren. Alles wordt namelijk wel steeds zwaarder en moet met kleinere stapjes. Een ronde van een uur wandelen zit er al niet meer in. Ophakken in meerdere korte rondjes van 15 minuutjes dan maar!

Maar vooral.. Aftellen tot we ons kleine wondertje kunnen vasthouden. Ik kan niet wachten!

 

Toch nog rugklachten tijdens je zwangerschap?

Voor mij werkt de combinatie van de rugoefeningen, het fietsen en wekelijks sporten nu goed, maar mocht je dit herkennen en toch nog veel rugklachten houden tijdens je zwangerschap, dan kun je met een van de OriGENE behandelaars bij jou in de buurt contact opnemen. Zij helpen je graag verder!

Sanne deelt wekelijks haar overpeinzingen en ervaringen via onze website. Sinds juni 2020 werkt ze 5 dagen per week op een Corona teststraat. Ze woont samen met haar man en 2 kinderen.

 

“Heel veel werknemers die ik op mijn spreekuur zie hebben last van nek- of rugklachten. Ondanks het vaak hardnekkige karakter van deze klachten zijn velen geholpen met een specifieke training van de buig-strekfunctie van de wervelkolom”. Lees hier het hele interview.

 

rugklachten tijdens werk, nekpijn en werken, arbeidsrevalidatie, fysiotherapie bij nekpijn, rugklachten op de werkvloer, OriGENE

Door het trainen van deze buikspieren zorg je voor een goed evenwicht waardoor de klachten vaak snel afnemen. Bij de OriGENE-therapie worden de rugspieren én de dieper gelegen buikspieren versterkt zodat de rugwervels en tussenwervelschijven de nodige ondersteuning krijgen bij de dagelijkse activiteiten. Kijk hier voor oefeningen die rugklachten kunnen verhelpen en kunnen voorkomen.

Wil je weten wat OriGENE voor jou kan betekenen of wil je direct een afspraak maken bij een behandelaar bij jou in de buurt? Klik dan hier.

Als je langer dan 1 uur achter elkaar op dezelfde plek werkt, is een goed ingerichte werkplek van groot belang. Hiervoor kun je je laten adviseren door een werkplekdeskundige, fysiotherapeut of ergonoom. Maar ook bij een goed ingerichte werkplek is het niet verstandig uren achter elkaar te blijven zitten in een positie. Probeer je werkzaamheden met elkaar af te wisselen zodat je niet te lang in dezelfde houding zit, wandel tijdens het telefoneren, lees staand en wissel leeswerk en typewerk af.

Probeer juist tijdens het thuiswerken regelmatig op te staan voor drink en eetpauzes. Maak minimaal twee keer een ommetje tijdens je werkdag om even nieuwe energie op te doen en je lichaam te activeren. OriGENE wenst je een fijne werkdag.

 

Heb je toch klachten en wil je advies of een behandeling? Kijk dan hier voor een OriGENE locatie bij je in de buurt.

 

Ischias en de OriGENE behandeling

De bijzondere OriGENE-behandelmethode wordt verricht m.b.v. het OriGENE behandeltoestel. Dit toestel werd in Nederland ontwikkeld onder leiding van sportarts Frank Bertina. Voor Ischias klachten kan de OriGENE-behandeling een uitstekende keuze zijn om van uw rugpijn af te komen. Samen met de fysiotherapeut wordt het meest optimale behandelplan voor u opgesteld.

Hoe werkt de OriGENE-rugtherapie bij ischias?

Door de Ischias ontstaat er een verstoring van de functie en kracht van de spieren rondom de rug. Het is belangrijk om de disbalans van de vele spieren die bij de beweging van de rug betrokken zijn te herstellen. De OriGENE therapie zorgt ervoor dat de kracht en de onderlinge samenwerking (de coördinatie) van de spieren verbetert. Het zelfde geldt voor de beweeglijkheid van de wervels in de onderrug. Dit kan  samen leiden tot vermindering van de rugproblemen.

De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Kijk hier voor een behandellocatie bij u in de buurt.

Sporten die laag belastend zijn voor de rug:

  • langlaufen: goed nieuws voor de wintersporters, want dit is de meest rugvriendelijke sport!
  • wandelen: geen sneeuw in de buurt? Niet getreurd want wandelen is ook erg aan te raden
  • hardlopen, let wel op de juiste houding en goed schoeisel en bouw rustig op
  • fietsen: houd je rug recht, een voorovergebogen houding is meer belastend voor je wervelkolom
  • zwemmen: is een sport die je gewrichten niet te veel belast. De borstcrawl is de beste slag omdat je rug dan zijn natuurlijke S-vorm blijft behouden. Schoolslag is minder aan te raden omdat je je rug dan erg hol moet houden om je hoofd boven water te houden
  • aquagym: gymen in het water is erg goed voor de spieren en niet belastend voor de gewrichten
  • rollerbladen en schaatsen zijn prima sporten omdat je aan je conditie werkt zonder je rug te belasten. Door je continu in evenwicht te houden, train je je rug- en je buikspieren

Rugbelastende sporten:

  • tennis, voetbal, zeilen, windsurfen, turnen, volleybal: sporten die je lichaam dwingen op plots en snel of in schokken te bewegen zijn niet aangeraden om te beoefenen met rugpijn
  • roeien en gewichtheffen: is erg belastend voor de tussenwervelschijven
  • skiën: bij deze sport moet je veel draaien met je bekken en tegelijkertijd grote schokken opvangen, erg leuk maar zeer belastend

Heb je rug-of nekklachten en wil je meer informatie over een behandeling met OriGENE? Neem dan contact op met een van onze behandelaars bij jouw in de buurt.

 

Wanneer je op de borst gaat zwemmen, wordt er vaak met het hoofd boven water gezwommen of wordt deze tijdens het ademhalen boven water getrokken. Hierdoor ontstaat veel spanning op de nek- en rugspieren waardoor er klachten kunnen worden ervaren. Om dit te voorkomen kan het beste op de rug worden gezwommen of houd bij de buikslag het lichaam en hoofd recht in het water en de buikspieren aangespannen.

Volgt u de bovenstaande tips op maar blijven de rug- en/of nekklachten aanhouden? Neem dan contact op met een OriGENE behandelaar in de buurt https://www.origene.nl/behandellocaties/

Hangmat goed voor de rug?

Wanneer je goed in de hangmat gaat liggen biedt deze een goede ondersteuning voor de rug. In Europa wordt helaas vaak de fout gemaakt om recht in een hangmat te gaan liggen. Wanneer je op deze manier gaat slapen liggen je hoofd en voeten op een hoger punt dan je rug. Dit is minder comfortabel en kan tot rugklachten leiden.

In Zuid-Amerika geven ze het goede voorbeeld. Door diagonaal in een hangmat te gaan liggen spreid je de hangmat met je lichaam open. Je hoofd, romp en voeten liggen op deze manier veel meer in een lijn. In deze houding hoef je geen rugklachten te krijgen en zo lig je ook nog eens veilig zonder angst er uit te vallen!

 

Heeft u rugklachten of nekklachten? Dan kunt volgens de richtlijnen behandeld worden met de OriGENE. Er zijn bijna 100 OriGENE locaties in Nederland. Wilt u een afspraak maken, neem dan hier contact op met een behandellocatie bij u in de buurt.

De therapeut stelt het toestel van te voren in en de patiënt dient vervolgens zelf tijdens de behandeling een beperkt aantal verstelhandelingen te verrichten. Een andere optie zou kunnen zijn de patiënt met de handen zo min mogelijk/niet aan het toestel te laten komen. In dat geval verricht de fysiotherapeut de meeste ‘verstelhandelingen’, waarbij een aantal keren kortstondig binnen de 1,5 meter wordt gekomen.

Het filmpje heeft als startpunt het contact tussen patiënt-behandelaar kort voordat de OriGENE-behandeling start. Het richt zich op de instelling van het toestel, de behandeling en ontsmetting. Overige maatregelen zoals bij aankomst en vertrek, vult uw fysiotherapiepraktijk zelf in. Dit doen zij op basis van de geldende voorschriften, naar eigen inzicht en praktijkomstandigheden. Er wordt steeds vanuit gegaan dat zij voldoen aan de geldende Covid-19 richtlijnen/adviezen en dat ieder zich houdt aan de algemene (hygiëne) voorschriften van het RIVM.

 

Last van uw onderrug of nek? Ook tijdens Corona kunt u naar de fysiotherapeut.

Heeft u rugklachten of nekklachten? Dan kunt volgens de richtlijnen behandeld worden met de OriGENE. Er zijn bijna 100 OriGENE locaties in Nederland. Wilt u een afspraak maken, neem dan hier contact op met een behandellocatie bij u in de buurt.

 

Toelichting OriGENE behandeling in de anderhalvemetersamenleving:

 

behandellocaties gevonden

Lage rugklachten

OriGENE 1

Lage/hoge rugklachten, nekklachten

OriGENE 2

0031 (0)6 33879170